Datorita volumului mare de comenzi, pot aparea intarzieri in livrare de peste 48h lucratoare. Va multumim pentru intelegere!

Ce trebuie să știi despre vaccinul împotriva COVID-19?

Ce trebuie să știi despre vaccinul împotriva COVID-19?

Ce trebuie să știi despre vaccinul împotriva COVID-19

Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări privind dezvoltarea vaccinului împotriva coronavirusului.

UNICEF
What you need to know about a COVID-19 vaccine UNICEF/UN0200242/Singh [NOTE: This is a file photo]
23 Decembrie 2020

Vaccinul împotriva COVID-19 va fi un instrument de importanță majoră pentru a ajuta la ținerea sub control a pandemiei, împreună cu testarea eficientă și respectarea măsurilor de prevenire. Cu mai mulți candidați promițători care lucrează la dezvoltarea vaccinului, cu alții în curs de revizuire, dar și cu vaccinurile Pfizer / BioNTech și Moderna aprobate pentru utilizare, calea spre un vaccin sigur și eficient a intrat într-o fază nouă.

Amenințarea pe care o reprezintă COVID-19 pentru copii este enormă, aceasta extinzându-se cu mult dincolo de efectele fizice imediate ale bolii. Pe măsură ce restricțiile impuse în legătură cu pandemia sunt menținute sau sunt applicate repetat, accesul copiilor la serviciile de sănătate de rutină poate fi grav afectat, iar aceasta, de rând cu recesiunea care se conturează, pune în pericol viitorul unei generații de copii. Mai jos sunt răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări pe care le-ar putea avea părinții despre un potențial vaccin COVID-19.

Când va fi gata vaccinul împotriva COVID-19?

Dezvoltarea unui vaccin sigur și eficient necesită timp, dar datorită investițiilor fără precedent în cercetare și dezvoltare, cooperării la nivel global, cercetătorii au fost capabili să dezvolte un vaccin împotriva COVID-19 în timp record, bazat pe dovezi și standarde riguroase. La moment, există mai mult de 200 de candidați care lucrează la dezvoltarea unui vaccin (56 se află la faza clinică, iar alții 166 la cea pre-clinică). O parte dintre aceste vaccinuri-candidați sunt în Faza III a studiilor clinice – ultima etapă înainte de aprobarea vaccinului.

Dar este important să notăm – de la dezvoltarea vaccinului până la obținerea unei licențe, producerea și utilizarea lui la scară largă – este o cale lungă. Odată ce vaccinul este aprobat, este foarte important să fie accesibil în manieră echitabilă pentru toți cei care au cea mai mare nevoie de imunizare. Aici este etapa la care UNICEF și partenerii săi intervin. UNICEF își va folosi experiența unică de cel mai mare cumpărător unic de vaccinuri din lume, colaborând cu PAHO Revolving Fund  și COVID-19 Vaccine Global Access Facility (COVAX Facility)  în ceea ce privește posibilcel mai amplu și rapid proces mondial de achiziție și furnizare a vaccinurilor.

Cum este dezvoltat vacinul împotriva COVID-19? 

Vaccinurile funcționează prin imitarea unor agenți infecțioși - viruși, bacterii sau alte microorganisme care pot provoca o boală. Acest lucru „învață” sistemul imunitar să-i răspundă rapid și eficient acestuia. În mod tradițional, vaccinurile fac acest lucru prin introducerea unei doze minime a unui agent infecțios care permite sistemului nostru imunitar să-și construiască o amintire despre acesta. În acest fel, sistemul nostru imunitar îl poate recunoaște și lupta rapid înainte de a ne îmbolnăvi. Anume așa sunt concepute unele variante de vaccinuri împoriva COVID-19.

Alte potențiale vaccinuri dezvoltate folosesc noi abordări: așa-numitele vaccinuri ARN și ADN. În loc să introducă antigeni (o substanță care determină sistemul imunitar să producă anticorpi), vaccinurile cu ARN și ADN oferă organismului nostru codul genetic de care are nevoie pentru a permite sistemului nostru imunitar să producă antigenul însuși. Pentru mai multe informații despre dezvoltarea vaccinului COVID-19, vă rugăm să vizitați WHO și CEPI.

Va fi vaccinul împotriva coronavirusului sigur?

Fiecare țară are organisme de reglementare care supraveghează siguranța și eficacitatea vaccinului înainte ca acestea să fie utilizat pe scară largă. La nivel global, OMS coordonează o serie de entități tehnice independente care revizuiesc siguranța vaccinurilor înainte și chiar după introducerea acestora. Vaccinurile aprobate pentru utilizare de către OMS au trecut prin teste riguroase și studii clinice pentru a demonstra că sunt sigure și eficiente în combaterea bolilor. Chiar dacă vaccinurile COVID-19 sunt dezvoltate în timp record, acestea pot primi aprobările de reglementare necesare numai dacă îndeplinesc standarde stricte de siguranță și eficacitate.

UNICEF face din siguranța copiilor și a familiilor lor cea mai mare prioritate – ceea ce include livrarea unui vaccin care este sigur.

Ce reprezintă COVAX?

Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator reprezintă o colaborare globală cu scopul de a accelera dezvoltarea, producerea și accesul echitabil la testele COVID-19, tratament și vaccinuri.

COVAX, pilonul vaccinurilor ACT-Accelerator, își propune să accelereze dezvoltarea și fabricarea vaccinurilor COVID-19 și să garanteze accesul echitabil pentru fiecare țară din lume. Rolul COVAX este de a urmări continuu dezvoltarea vaccinurilor COVID-19 pentru a identifica cei mai adecvați candidați pentru producerea vaccinurilor și colaborează cu producătorii pentru a-i stimula să își extindă capacitatea de producție înainte ca vaccinurile să primească aprobarea de reglementare.

Acest lucru se face deoarece, în mod normal, producătorii sunt reticenți în a risca să facă investițiile semnificative necesare pentru extinderea instalațiilor de producere a vaccinului până când vor primi aprobarea pentru un vaccin. Dar, în contextul pandemiei actuale, acest lucru ar duce la întârzieri și număr insuficient de vaccinuri, odată ce vaccinurile sunt autorizate.

Citiți mai multe despre COVAX.

Când va fi vaccinul împotriva COVID-19 valabil în țara mea?

Distribuția vaccinului Pfizer / BioNTech este în curs de desfășurare în unele țări, inclusiv SUA și Marea Britanie. Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați CDC (US) și NHS (UK).

Odată ce oricare dintre candidații actuali la producerea vaccinului împotriva COVID-19 va fi fost supus cu succes unor studii clinice, va dovedi siguranță și eficiență și va primi aprobare, dozele disponibile vor fi alocate tuturor țărilor participante în mecanismul COVAX - utilizând o formulă de alocare standardizată, proporțional numărului total al populației.

Cererea globală masivă va însemna că nu toată lumea va putea primi vaccinul în același timp. Va dura luni - sau chiar ani - pentru a crea suficiente doze de vaccin pentru populația din întreaga lume.

Prioritate în distribuția vaccinurilor reprezintă lucrătorii din sistemul de sănătate și cel social, cum ar fi școlile. Următoarele doze de vaccin vor fi distribuite țărilor participante pentru vaccinarea grupurile cu risc sporit să dezvolte complicații în urma bolii, sau chiar deces, inclusiv persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale latente.  Numărul de doze pentru fiecare etapă va varia în funcție de țară - vă recomandăm să urmăriți cele mai recente actualizări și îndrumări de la ministerul sănătății din țara dvs.

Cine va avea acces la vaccinul împotriva coronavirusului?

Obiectivul actual este de a pune la dispoziție 2 miliarde de doze de vaccin în cadrul planului COVAX până la sfârșitul anului 2021. Aceste doze ar trebui să fie suficiente pentru a proteja lucrătorii din domeniul sănătății și asistenței sociale, precum profesorii, persoanele cu risc crescut de a dezvolta boli grave sau deces în majoritatea țărilor din întreaga lume. Aceasta va fi o realizare enormă, dar probabil în primii câțiva ani nu vor fi suficiente doze pentru o utilizare mai răspândită. Asta înseamnă că va fi important să luați în continuare măsuri de precauție pentru a vă proteja familia și comunitatea, inclusiv respectarea distanței fizice, spălarea regulată a mâinilor și purtarea măștilor.

Copilul meu ar trebui să primească un vaccin împotriva COVID-19?

Conform planului COVAX, dozele inițiale de vaccinuri trimise în țări sunt destinate lucrătorilor din domeniul sănătății, asistenților sociali și persoanelor cu risc crescut de boli grave cauzate de virus, cum ar fi persoanele în vârstă sau cele cu afecțiuni asociate, și este puțin probabil să fie administrate copiilor. Aceste categorii de populație au fost prioritizate pentru a contribui la reducerea morbidității cauzate de COVID-19 și pentru a ajuta la protejarea sistemelor de sănătate. Aflat în serviciul tuturor.

Alte instrucțiuni și informații despre disponibilitatea vaccinurilor ar putea fi actualizate pe măsură ce aflăm mai multe - este o idee bună să vă informați din surse de încredere precum OMS, dar și ministerul local de sănătate. Cu toate acestea, este important să vă asigurați că copilul dumneavoastră continuă să fie vaccinat conform orarului de vaccinare. Citiți despre cum să faceți acest lucru în siguranță.

Cum îmi pot proteja familia până când un vaccin COVID-19 este disponibil?

Iată câteva măsuri de precauție pe care le puteți lua dvs. și familia dvs. pentru a evita infecția:

  • Spălați-vă frecvent mâinile folosind apă și săpun sau o soluție pe bază de alcool
  • Păstrați cel puțin 1 metru distanță între voi și ceilalți
  • Solicitați asistență medicală cât de curând posibil dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră are febră, tuse, dificultăți de respirație sau alte simptome asociate COVID-19
  • Evitați locurile aglomerate, spațiile închise, cu o ventilație slabă și încercați să respectați distanța fizică față de oameni în public
  • Purtați măști de țesătură atunci când vă aflați în locuri publice în care păstrarea distanței fizice nu este posibilă. Spălați masca cu apă și săpun frecvent.
  • Asigurați ventilarea în spațiile interioare
  • Preluat de pe 
Categorii

Suport clienti luni - vineri 08-22 si sambata 08-13

0711064602 apotheka@e-apotheka.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!