Astenia de primăvară sau letargia de primăvară este o condiție care apare odată cu schimbarea sezonului la majoritatea persoanelor. În timp ce unele nu resimt simptomele asteniei de primăvară, altele sunt în căutarea unui remediu care să amelioreze manifestările ei.
Află din acest articol cât durează astenia de primăvară, dacă te confrunți cu ea! La final vei ști care sunt manifestările sale și cum să o recunoști după simptome și care este tratamentul optim pentru a combate efectele asteniei asupra stilului de viață.
Cuprins:
- Ce este astenia de primăvară?
- Cât durează astenia de primăvară?
- Cum se manifestă astenia de primăvară? Simptome
- Cine este afectat de astenie?
- Tratament și remedii astenie de primăvară
Ce este astenia de primăvară
Astenia de primăvară descrie starea de oboseală, epuizarea și scăderea energiei care pot apărea la unele persoane în timpul tranziției de la iarnă la primăvară.
Această condiție este adesea asociată cu schimbările de lumină solară, de temperatură și de durată a zilei care au loc în timpul primăverii. Factori precum modificările în ritmul circadian, variațiile nivelului de lumină și modificările hormonale pot contribui la apariția asteniei de primăvară.
În termeni medicali, astenia de primăvară este recunoscută drept o formă de tulburare afectivă sezonieră (TAS), ce afectează persoanele la nivel fiziologic.
Cât durează astenia de primăvară?
Odată cu venirea primăverii, tonusul și ritmul organismului se schimbă radical. Cantitatea tot mai mare de lumină solară provoacă modificări hormonale în organism. Concomitent, se instalează letargia de primăvară sau astenia.Durata asteniei de primăvară variază de la o persoană la alta. Vestea bună este că astenia durează câteva săptămâni, după care energia este recuperată și activitățile își pot relua cursul normal.
Însă, dacă simptomele asteniei de primăvară persistă sau sunt severe, este recomandat să solicitați sfatul unui medic pentru a evalua și gestiona mai bine condiția.
Citește și Miere de Manuka: un antibiotic natural pentru sănătatea ta
Cum se manifestă astenia de primăvară? Simptome
Astenia de primăvară și manifestările sale sunt controlate de hipotalamus, o glandă situată în creier care reglează, printre altele, temperatura, setea, apetitul și somnul. Funcțiile ei pot fi perturbate direct de schimbarea vremii, ceea ce înseamnă că sosirea unui nou sezon o afectează.Trecerea la ora de vară, cu zile mai lungi și mai luminoase, schimbările de umiditate, presiunea atmosferică, stresul prelungit, activitatea fizică excesivă sau depresia sunt factori care contribuie la apariția asteniei de primăvară.
Perioada în care se manifestă astenia începe odată cu debutul primăverii. Astenia sau letargia de primăvară poate apărea atât la copii, cât și la adulți, iar simptomele variază de la o persoană la cealaltă.
Principalele simptome ale asteniei de primăvară sunt:
- Oboseala excesivă
- Somnolența
- Lipsa de energie
- Dificultățile de concentrare
- Tulburările de memorie
- Iritabilitatea
- Scăderea sau creșterea apetitului
- Insomniile
Lista aceasta este dublată și de unele simptome fizice care pot apărea la instalarea asteniei de primăvară:
- Durerile de cap
- Durerile musculare și articulare
- Senzația de greutate sau slăbiciune generală în corp
Astenia de primăvară la copii se poate manifesta și prin iritabilitate sau prin dificultăți de concentrare și performanță școlară scăzută.
Cine este afectat de astenia de primăvară
Stările provocate de trecerea de la iarnă la primăvară pot afecta atât copii, cât și adulții, după cum am mai spus. Oricine poate experimenta măcar o dată astenia de primăvară, în timp ce alții o resimt anual. Există însă persoane care pot fi mai predispuse la astenie.
- Persoanele care suferă regulat de tulburări de somn (insomnie sau apnee)
- Persoanele care suferă de tulburări afective sezoniere (TAS), precum depresia sezonieră
- Persoanele cu niveluri ridicate de stres sau tulburări hormonale
- Persoanele cu anumite afecțiuni medicale, precum fi anemia sau hipotiroidismul
Astenia de primăvară este un proces temporar care afectează în general persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, deși are o prezență mai mare în rândul femeilor.
Tratament astenie de primăvară
Chiar dacă astenia de primăvară trece de la sine în câteva săptămâni, fără a fi nevoie de un tratament medical, există totuși câteva remedii care pot accelera traversarea acestei perioade de letargie.
Cel mai ușor mod de a preveni și trata astenia de primăvară este urmarea unei diete echilibrate, bogată în fructe, legume, proteine slabe și carbohidrați complecși. Suplimentele cu vitamina C și E, magneziu, fier și calciu pot ajuta în această perioadă.
De asemenea, exercițiile fizice regulate, chiar și mersul pe jos în aer liber, și un program prestabilit de somn pot contribui la ameliorarea simptomelor asteniei.
Contrar așteptărilor, adaptarea la schimbările sezoniere este mai ușoară dacă petreceți mai mult timp expuși la lumină solară, deoarece aceasta poate ajuta la reglarea ritmurilor circadiene și la îmbunătățirea stării de spirit.
În cazul în care simptomele asteniei de primăvară afectează în mod semnificativ calitatea vieții sau relațiile interpersonale, sunt utile consilierea sau terapia pentru a vă ajuta să faceți față mai eficient și să vă adaptați la schimbările sezoniere.
Sursa foto:
www.freepik.com