Transport gratuit pentru comenzile de minim 200 lei

Indigestia

Indigestia
Indigestia (dispepsia): Cauze, Simptome și Tratament

Indigestia este un simptom ce poate apărea în orice moment, indiferent de vârsta pacientului. Copii, adulți sau bătrâni, persoanele care se confruntă cu indigestie o pot recunoaște adesea din cauza durerilor persistente și recurente la nivel gastroesofagian. În multe dintre cazuri, indigestia apare imediat după mesele copioase, fiind asociată cu senzația de greutate în stomac sau stomac prea plin.

Ce este indigestia sau dispepsia? 


Indigestia, cunoscută și sub numele de dispepsie în termeni medicali, denumește durerea resimțită la nivelul abdomenului superior, însoțită adesea de arsuri stomacale. Refluxul gastroesofagian poate fi recunoscut în momentul în care pacientul simte o senzație inconfortabilă în piept, urmată de un gust acru sau amar.

Aceasta este mai degrabă un semn al acidității crescute în stomac, al ulcerului sau al altor boli ale vezicii biliare, decât o afecțiune în sine.
 

Simptome indigestie. Cum se manifestă?


Așa cum am menționat, printre principalele simptome ale indigestiei se numără arsurile localizate la nivelul abdomenului superior. Totuși, simptomele unei indigestii nu se opresc aici și se pot manifesta astfel:

● senzația de sațietate încă din timpul mesei
● senzația de sațietate durează mai mult decât ar trebui după masă
● durere ușoară până la severă în zona dintre partea inferioară a sternului până la buric
● arsuri, balonare și disconfort frecvent după masă
● greață, vărsături și eructații

În funcție de gravitatea indigestiei sau administrarea unor medicamente, simptomele se pot manifesta pe termen scurt sau lung, cu pusee de durere sau disconfort continuu. Indigestia apare atunci când procesul de digestie nu funcționează normal, motiv pentru care tractul gastrointestinal este afectat. 

Cauze indigestie. Când apare indigestia?


Cele mai frecvente cauze ale indigestiei sunt:

● consumul de alcool
● fumatul înainte și după masă
● anumite alimente și băuturi care cresc aciditatea precum roșiile, cafeaua, ciocolata, alimentele grase sau picante
● perioada sarcinii
● stresul și anxietatea
● unele medicamente precum antiinflamatoarele sau analgezicele
● hernia hiatală (atunci când o parte a stomacului migrează către piept)
● boli gastrointestinale precum gastrita sau ulcerul

Tratament și remedii pentru indigestie


Deși indigestia se numără printre simptomele care pot fi tratate cu ușurință, în cazuri severe este recomandat consultul medicului specialist. Acesta va recomanda, în funcție de gravitate, medicamente pentru indigestie precum antispastice sau antiflatulente. Există și remedii naturale pentru indigestie. Ceaiul de mentă sau de ghimbir ajută în astfel de cazuri.

Recomandarea farmaciștilor Apotheka este să urmați un stil de viață sănătos și un regim alimentar echilibrat, din care să excludeți alimentele grase, gustările nesănătoase sau mesele neprogramate.

Indigestia la copii


După cum am spus, indigestia poate apărea la orice vârstă, chiar și la copii. Cazurile de indigestie la copii apar atunci când cei mici consumă alimente greu de digerat, înghit prea repede sau mănâncă mult prea mult. Stările de indigestie la copii nu sunt însoțite de febră. Dacă stările febrile apar, atunci poate fi vorba de enterocolită și trebuie consultat de urgență medicul.

Ce să mănânci când ai indigestie?


Deși disconfortul de la nivelul stomacului este extrem de neplăcut în timpul indigestiei, specialiștii recomandă să nu te înfometezi. Dacă te întrebi ce mâncare să consumi atunci când ai indigestie, carnea slabă de pui și legumele fierte sunt un răspuns. Evită alimentele care cresc aciditatea precum citricele, merele, dulciurile, laptele sau prăjelile.

Sursa foto: www.freepik.com  

 
Categorii

Suport clienti luni - vineri 08-22 si sambata 08-13

0711064602 apotheka@e-apotheka.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!