Tot ce trebuie să știi despre dezechilibrele hormonale
În corpul uman au fost identificați peste 50 de hormoni. Cu toții au un rol important în sănătatea generală. De ce? Ei bine, hormonii sunt mesageri ce odată produși în glandele endocrine, călătoresc prin fluxul sanguin spre mușchi, țesuturi și organe. Astfel, ei funcționează ca parte dintr-un întreg proces. Acest proces influențează ciclul menstrual, comportamentul, metabolismul, starea psihică și multe altele.
Ce sunt dezechilibrele hormonale?
Un echilibru hormonal aduce cu sine o stare fizică și psihică excelentă. Atunci când apare un dezechilibru hormonal, simptomele pot fi extrem de variate. Efectele sunt diferite de la om la om, în funcție de sex, vârstă și glandele sau hormonii care nu funcționează cum trebuie.Dezechilibrele hormonale apar când în fluxul sanguin sunt identificate cantități prea mari sau prea mici dintr-un hormon specific.
Cum se manifestă și care sunt cauzele dezechilibrelor hormonale?
Tulburările hormonale pot afecta atât femeile, cât și bărbații, iar unele simptome pot fi comune pentru ambele sexe. Cele mai întâlnite și cunoscute moduri de manifestare includ:● Creștere sau pierdere inexplicabilă în greutate
● Oboseală sau depresie
● Urinare frecventă
● Dureri musculare, sensibilitate și rigiditate
● Păr subțire sau păr fin și casant
● Apetit crescut
● Scăderea libidoului
● Nervozitate, anxietate sau iritabilitate
● Infertilitate
● Fața rotunjită
● Vergeturi mov sau roz
De cele mai multe ori, în cazul femeilor, cea mai frecventă sursă a dezechilibrelor hormonale este reprezentată de ovarele polichistice. Simptomele specifice sexului feminin pot include:
● Menstruații neregulate sau abundente
● Alopecie în zone specific masculine
● Pilozitate excesivă pe față sau alte părți ale corpului
● Acnee pe față, partea superioară a spatelui sau piept
În cazul bărbaților, testosteronul joacă un rol extrem de important pentru menținerea sănătății și o dezvoltare optimă. O cantitate insuficientă poate determina:
● Dezvoltarea țesutului mamar
● Infertilitate
● Căderea părului
● Dezvoltarea inexistentă sau insuficientă a părului pe corp
Cauzele ce determină dezechilibre hormonale sunt diverse. Acestea pot include un stil de viață haotic și stresant sau probleme de sănătate precum diabet, hipotiroidism, tumori, accidente vasculare și multe altele.
Cum diagnosticăm dezechilibrele hormonale?
Dacă te regăsești în unul sau mai multe simptome prezentate anterior, e un semn că trebuie să te programezi la un consult de specialitate. Diagnosticarea dezechilibrelor hormonale include, de cele mai multe ori, un proces elaborat de investigații și analize. După identificarea simptomelor caracteristice, medicul îți poate recomanda să faci: teste de sânge, ecografii, radiografii, biopsii și multe alte analize speciale.Cum tratăm dezechilibrele hormonale?
Echilibrul hormonal contribuie la starea generală de sănătate. În funcție de simptome, istoricul medical și detalii, opțiunile de tratament sunt variate. Totuși, cea mai întâlnită variantă de abordare implică atât medicamente, cât și schimbări în stilul de viață.Pe lângă practicarea unui sport și evitarea stresului, tratamentul natural pentru dezechilibre hormonale este reprezentat de alimentație. De aceea, în planificarea meselor este recomandată includerea de grăsimi sănătoase, legume crucifere, fructe bogate în antioxidanți și alimente bogate în proteine.
Dezechilibrele hormonale sunt o problemă des întâlnită, atât la femei, cât și la bărbați, în diferite perioade ale vieții. Pentru diagnosticarea și tratarea acestora, este important consultul unui medic de specialitate și urmarea indicațiilor primite.
Sursa foto: www.freepik.com