Datorita volumului mare de comenzi, pot aparea intarzieri in livrare de peste 48h lucratoare. Va multumim pentru intelegere!

Artroza – a doua cea mai frecventă afecțiune după 50 de ani

Artroza – a doua cea mai frecventă afecțiune după 50 de ani
Cu totii știm că timpul nu așteaptă pe nimeni și din păcate odată cu trecerea lui problemele funcționale ale unui organism îmbătrânit, deseori suprasolicitat, deloc menajat, nu întârzie să apară. După afecțiunile cardiovasculare, artroza este boala cel mai des întalnită în rândul persoanelor de peste 50 de ani.
Ce este artroza, care sunt cauzele apariției ei, cum o putem preveni și trata veți afla pe scurt în rândurile următoare.
Bunica zicea simplu reumatism oricărei dureri de oase fie că era ’’de genunț’’ ori ’’de șale’’, noi îi spunem pompos artroză iar medicii o numesc științific osteoartrită. Indiferent cum am numi-o, ne referim la aceeași afecțiune dureroasă care se instalează odată cu degradarea cartilajul articular (acel țesut care acoperă capetele oaselor și care face posibilă mișcarea lină a articulației).
Cartilajul articular este un țesut viu, are 2-3 milimetri, nu are vase de sânge și nici nervi deci are o structură deosebită față de alte țesuturi. 95% din cartilaj este reprezentat de o ’’țesătură’’ din fibre de colagen, proteine și apă și doar 5% e format din celule, așa-numitele condrocite. Datorită lipsei vaselor sangvine din structura cartilajului, condrocitele se hrănesc prin imbibiție, adică absorb nutrienții și electroliții ’’îmbibându-se’’ în lichidul din spațiul intraarticular. Așadar, o bună sănătate și o bună funcționare a articulațiilor depinde de păstrarea unei bune hrăniri a celulelor de la nivelul cartilajelor.
Artroza afectează cel mai des articulațiile mari, cum sunt cele ale șoldului și genunchiului, fiind cele mai expuse solicitărilor. Artroza poate însă să afecteze orice articulație fiind de asemenea întâlnită la nivelul articulațiilor mâinii sau al regiunii cervicale.


Simptome ce nu ar trebui ignorate



Durerea cronică și înțepenirea articulațiilor sunt semne ce ar trebui să vă îndemne să ajungeți la medic cât de repede cu putință. Osteoartrita este o afecțiune progresivă, care cuprinde 4 stadii, unde stadiul 0 înseamnă articulație normală iar gradul 4 este artroza severă. În formă avansată, cartilajul poate disparea complet, ajungându-se în situația în care oasele articulației să frece unul pe celălalt, determinând remodelarea țesutului osos și apariția durerilor insuportabile specifice bolii avansate.
Atenție însă, un diagnostic timpuriu vă poate scuti de multă durere iar afecțiunea se poate stabiliza înainte să ajungă la ultimul stadiu.
Deși simptomele pot fi in general ținute în frâu prin medicație specifică, afectarea articulațiilor este un proces degenerativ, adică ireversibil. Așadar, un rol important îl are conștientizarea riscurilor la care vă expune acestă boală și căutarea din timp a măsurilor ce previn instalarea ei.

 

Măsuri de prevenție


Evident, există și factori de risc care nu țin de voința noastră, cum sunt vârsta, genul, eventualele ’’moșteniri’’ genetice, traumatismele articulare sau unele boli metabolice însă alți factori pot fi controlați. Astfel, medicii ne recomandă mișcarea și exercițiile fizice de întărire a musculaturii, o alimentație diversă, bazată pe fructe și legume crude, alimente bogate în calciu, consumul alimentelor ce conțin acizi grași tip omega 3, evitarea grasimilor saturate,  o atenție sporită asupra greutății corporale precum și protejarea articulațiilor atunci când desfășurăm activități sportive cu grad crescut de risc. Pe lângă toate aceste aspecte care țin de un stil de viață sănătos, de o dietă corespunzătoare, un rol esențial în încetinirea evoluției artrozei îl au suplimentele alimentare care conțin colagen, glucozamină, condroitină, curcuma, boswelină și o lungă serie de alte componente care asigură îngrijirea completă a articulațiilor, având totodată efect antiinflamator și antioxidant.


Tratamentul osteoartritei

         Când discutăm despre tratament, de obicei vorbim despre remediul administrat pentru a vindeca o anumită afecțiune. Nu este și cazul osteoartritei, din păcate. Terapiile existente ajută la reducerea simptomatologiei prin reducerea durerii, sporirea mobilității articulare și optimizarea funcționalității bolnavului.
Kinetoterapia. Cu ajutorulul unui fizioterapeut, bolnavul de artroză își poate spori calitatea vieții, tratamentul cuprinzând exerciții de întărire a musculaturii din jurul articulației (crescând astfel flexibilitatea și reducând durerea), apoi, exercițiile izokinetice,posturale, de întindere, care cresc capacitatea musculaturii și tendoanelor de a absorbi presiunea și stresul în timpul mișcărilor. Totodată, exercițiile acvatice sunt recomandate pentru că scad presiunea pusă pe articulația bolnavă în timpul mișcării.
  • Acupunctura. Ca terapie complementară sau alternativă, acupunctura aduce o serie de beneficii bolnavilor cu artroză. Astfel, studiile au arătat că acupunctura poate contribui la reducerea durerii, redarea mobilității articulare și la îmbunătățirea stării generale a persoanelor cu artroze.

  • Terapia ocupațională sau mai exact, adaptarea activităților zilnice astfel încât bolnavul să nu exercite efort la îndeplinirea acestora, este un alt tip de abordare în tratarea artrozelor. Un specialist în terapie ocupațională ne poate ajuta să descoperim noi metode de a efectua sarcinile zilnice fără ca acestea să devină o corvoadă. Spre exemplu, dacă bolnavul are gonartroză (artroza genunchiului) instalarea unei bancuțe pentru duș i-ar reduce semnificativ durerea care apare la statul în picioare, utilizarea unei periuțe de dinți cu mâner mai lung l-ar ajuta pe cel cu artroză la articulațiile mâinii și, similar, celor cu coxartroză sau artroză lombară le-ar fi de folos un înălțător pentru vasul de toaletă.

  • Tratamentul medicamentos implică utiliarea antialgicelor și  antiinflamatoarelor nesteroidiene. Acestea însă, nu sunt potrivite tuturor bolnavilor, având efecte nedorite la nivel hepatic, cardiovascular sau renal. Din această cauză vă recomandăm calduros să nu tratați durerea după sfatul bine intenționat al vecinei ci întotdeauna să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul comunitar. Aceștia vor tine întotdeauna cont de raporul beneficiu-risc (beneficiul adus bolnavului prin utilizarea unui anume medicament versus riscul la care acesta se expune).

Dacă tratamentele uzuale nu mai ajută, s-ar putea sa fie nevoie de o procedură terapeutică mai avansată, precum infiltrațiile intraarticulare cu corticoizi sau infiltrațiile intraarticulare cu soluții vâscoelastice. Aceste proceduri aduc beneficii imediate dar de scurtă durată. Odată epuizată și această variantă până la protezarea articulției bolnave pe cale chirurgicală rămâne doar o chestiune de timp.
În concluzie, prevenția bolilor articulare este cea mai simplă metodă de a ne asigura o viață activă și lipsită de dureri dupa 50 de ani. Aveți grijă de silueta dumneavoastră, folosiți bicicleta și mersul pe jos ca mijloc de recreere și mișcare, adoptați o alimentație echilibrată și asigurați-vă că organismului dumneavoastră nu-i lipsește nimic, completând alimentația cu suplimente care să protejeze articulațiile, ficatul și sistemul cardiovascular !

Articol redacata de farmacist Bogdan Ruse
Imagini : https://www.freepik.com/
Categorii

Suport clienti luni - vineri 08-22 si sambata 08-13

0711064602 apotheka@e-apotheka.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!