Datorita volumului mare de comenzi, pot aparea intarzieri in livrare de peste 48h lucratoare. Va multumim pentru intelegere!

REMEDII SI TRATAMENTE NATURISTE

REMEDII SI TRATAMENTE NATURISTE

Principalele moduri de folosire a uleiurilor esențiale și beneficiile acestora

FEBRUARY 13, 2020
Folosirea uleiurilor esentiale si beneficiile lor

Written by
0

Cunoscute pentru proprietățile terapeutice, uleiurile esențiale sunt utilizate frecvent în aromaterapie și nu numai. Folosirea uleiurilor esențiale datează încă din anii 3000 – 2500 î.Hr., existând dovezi care atestă întrebuințarea acestora în diverse culturi. Timp de secole, plantele aromatice, uleiurile și esențele au fost folosite în scop medicinal, ca bază pentru remedii, pentru îngrijirea personală, în cadrul ceremoniilor religioase sau pentru pregătirea și conservarea alimentelor.

Astăzi, uleiurile esențiale sunt din nou utilizate ca remedii naturale datorită numeroaselor beneficii asupra organismului. Pentru a te bucura însă de efectele acestora, te invităm să afli mai multe detalii despre principalele moduri de folosire a uleiurilor esențiale și precauțiile pe care trebuie să le ai în vedere. 

Esențele tari se țin în sticluțe mici  – Cum sunt obținute uleiurile esențiale? 

Metodele de obtinere a uleiurilor esentiale

Uleiurile esențiale sunt produse foarte concentrate, obținute prin extracția compușilor aromatici volatili ai unei plante, scoarțe sau chiar rășini. Principalele metode de extracție folosite pentru realizarea uleiurilor esențiale sunt:

1. Distilarea cu aburi sau apă; acest procedeu implică purificarea unui lichid prin încălzire.

2. Prin presarea la rece, care constă în stoarcerea materiei vegetale. 

Folosirea uleiurilor esențiale: Care sunt principalele întrebuințări? 

Pentru uzul extern

Uleiurile esențiale sunt recunoscute pentru proprietățile terapeutice, fiind eficiente în ameliorarea unor afecțiuni dermatologice, hepato-biliare, renale, reumatice și în gestionarea stărilor de depresie, anxietate și stres. Iată cum poți să utilizezi aromele preferate de uleiuri esențiale și care sunt beneficiile acestora.

1. Aromaterapie

Robert Tisserand, un expert în uleiuri esențiale și aromaterapie, din California, afirmă că studiile clinice au demonstrat faptul că sesiunile de aromaterapie prin inhalare au beneficii reale. Acestea sunt eficiente în cazul persoanelor care se confruntă cu anxietate, stări depresive sau dureri menstruale.

Utilizare uleiuri esentiale: Aromaterapie

Există diverse modele de difuzoare pentru aromaterapie pe care le poți utiliza pentru eliberarea vaporilor de ulei esențial. Atenție însă: nu folosi mai mult de una până la maxim trei picături pentru a evita reacțiile adverse.

2. Sesiuni de inspirare 

Pune o picătură sau maxim două pe o dischetă din bumbac și inspiră de câteva ori. Secretul este să îți menții respirația relaxată pe măsură ce inspiri și să inspiri profund de fiecare dată. În acest fel, corpul va trimite semnale creierului să se relaxeze, astfel că vei ajunge să te simți la rândul tău relaxat și calm.

Totodată, inhalarea uleiurilor esențiale este benefică și pentru a îmbunătăți calitatea somnului. Dacă te numeri printre persoanele care suferă de insomnii, încearcă să folosești uleiurile esențiale în acest scop.

3. Inhalare cu aburi

Această metodă este benefică pentru a desfunda sinusurile și pentru a combate simptomele răcelii. Este necesar să fierbi 2 – 3 căni de apă, să le torni într-un bol și să adaugi între 2 și 5 picături de ulei esențial. 

Ulterior, acoperă-ți capul cu un prosop, apropie-te cu fața deasupra bolului și inhalează ușor aburul. În cazul în care simți vreo senzație de iritație sau disconfort, renunță la inhalarea cu aburi. 

4. Cosmetică

Uleiurile esențiale sunt un ingredient de bază în pregătirea rețetelor de săpunuri homemade, cu mireasma favorită. De asemenea, unele sortimente de uleiuri esențiale sunt potrivite și pentru îngrijirea tenului.

De exemplu, uleiurile pe bază de lemn de santal, trandafir, arbore de ceai, patchouli, mușețel sau lavandă pot contribui la ameliorarea unor probleme ale tenului, la tonifierea pielii și la redarea strălucirii acesteia. Pentru aplicarea uleiului esențial, picură o cantitate mică de ulei pe o dischetă din bumbac și aplică pe zona dorită. 

Produse cosmetice pe baza de uleiuri esentiale

Totodată, uleiurile esențiale pot fi utilizate în măștile naturale pentru păr, contribuind la reducerea excesului de sebum sau la stimularea creșterii părului. 

Nu uita ca înainte de folosirea uleiului esențial, să îl testezi pe o suprafață mică a pielii pentru a evita posibilele reacții alergice. 

5. Băi de relaxare

Ce poate fi mai reconfortant la finalul unei zile agitate decât o baie lungă, care să te ajute să îți recapeți forțele? Poți folosi câteva picături de ulei esențial alături de sarea de baie favorită și te vei bucura de momente de răsfăț și relaxare chiar la tine acasă.

6. Masaj 

După cum am menționat la începutul articolului, uleiurile esențiale sunt foarte concentrate pentru a fi folosite nediluate. Poți însă să le diluezi cu alte uleiuri vegetale pentru a beneficia de efectele terapeutice ale masajului. 

7. Pentru împrospătarea hainelor

Uleiurile esențiale sunt eficiente și pentru a menține parfumul hainelor și a ține moliile la distanță. Picură uleiul preferat pe o dischetă din bumbac și așeaz-o în dulap. 

Pentru uzul intern

Utilizare uleiuri esentiale pentru uzul intern

Există sortimente de uleiuri esențiale dedicate uzului intern. Proprietățile antiinflamatoare și antiinfecțioase ajută în cazul unor diverse afecțiuni: urinare, probleme ale sistemului nervos sau sistemului respirator. De asemenea, ingerarea uleiurilor esențiale acționează și ca un stimulent digestiv. 

Pentru folosirea internă a acestora, îți recomandăm să soliciți sfatul unui medic și să respecți indicațiile acestuia. 

Care sunt cele mai populare uleiuri esențiale?

Printre sortimentele de uleiuri esențiale recunoscute pentru proprietățile lor se numără:

  • Uleiul esențial de mentă: benefic pentru stimularea digestiei și creșterea nivelului de energie.
  • Uleiul esențial de lavandă: ajută la reducerea stresului. 
  • Uleiul esențial de bergamotă: contribuie la îmbunătățirea aspectului pielii.
  • Uleiul esențial de lămâie: stimulează digestia și combate durerile de cap. 
Sortimente de uleiuri esentiale
  • Uleiul esențial de trandafir: ajută la reducerea stărilor de anxietate. 
  • Uleiul esențial de tea tree (arbore de ceai): ajută la combaterea infecțiilor și la întărirea sistemului imunitar.
  • Uleiul esențial de lemn de santal: eficient pentru gestionarea stărilor de nervozitate și pentru stimularea concentrării. 

Remedii naturale: Instrucțiuni pentru utilizarea corectă a uleiurilor esențiale

Sortimentele de uleiuri esențiale sunt foarte concentrate, de aceea trebuie să respecți câteva reguli de folosire pentru a beneficia de proprietățile acestora: 

  • Folosește-le întotdeauna diluate în uleiuri vegetale sau în alimente precum: sare, lapte, zahăr sau miere.
  • Utilizează uleiurile esențiale doar în cantități moderate.
  • Evită să le folosești pentru uzul intern fără recomandarea unui medic. 
  • Testează mereu dacă ești alergic la un anumit sortiment de ulei esențial prin picurarea unei cantități mici pe o suprafață redusă a pielii. Așteaptă câteva minute pentru a observa dacă ai reacții alergice.
Instructiuni de folosire uleiuri esentiale
  • Evită contactul cu ochii sau folosirea uleiurilor esențiale în jurul nasului, gurii și a urechilor.
  • Nu folosi uleiuri esențiale înainte de expunerea la soare, deoarece acestea cresc gradul de sensibilitate al pielii la soare. Recomandat este să eviți acele sortimente pe bază de bergamotă, grapefruit sau alte citrice. 
  • Citește cu atenție informațiile de folosire înscrise pe ambalajul produselor și respectă instrucțiunile aferente.
  • Păstrează uleiurile esențiale într-un loc întunecat și răcoros și asigură-te că închizi foarte bine recipientul, pentru că altfel există riscul să se oxideze. 

Pot fi periculoase uleiurile esențiale? 

Datorită nivelului ridicat de concentrație, folosirea uleiurilor esențiale în doze foarte mari poate avea efecte secundare. Nerespectarea indicațiilor înscrise pe ambalajul produselor sau ale medicului poate duce la probleme precum:

  • Iritații sau arsuri: astfel de situații pot apărea în cazul în care folosești uleiurile esențiale pentru procedee cosmetice. Indicat este ca înainte de utilizare, să amesteci o cantitate moderată de ulei esențial cu ulei vegetal și să testezi mixul obținut pe o suprafață redusă a pielii pentru a evita eventualele reacții alergice. 
  • Atacuri de astm: dacă suferi de astm și inspiri aroma uleiurilor esențiale, există posibilitatea ca organismul tău să reacționeze în mod negativ la acestea.
  • Dureri de cap: inhalarea unei cantități însemnate de uleiuri esențiale îți poate provoca dureri de cap. 

Cine NU poate folosi uleiuri esențiale?

Folosirea uleiurilor esențiale nu este recomandată:

  • Femeilor însărcinate sau care alăptează, fără acordul medicului.
  • Persoanelor alergice la anumite plante sau rășini. 
  • Copiilor cu vârsta de până la 10 ani, în lipsa indicațiilor unui medic specialist.
  • Persoanelor care suferă de epilepsie sau de alte afecțiuni severe. 

La final, îți reamintim că folosirea uleiurilor esențiale este benefică atâta timp cât respecți instrucțiunile de utilizare și sfaturile medicului specialist. Iar pentru a fi la curent cu cele mai noi articole, te invităm să urmărești blogul Vegis.
Preluat de pe https://vegis.ro/blog/principalele-moduri-de-folosire-a-uleiurilor-esentiale-si-beneficiile-acestora/

Categorii

Suport clienti luni - vineri 08-22 si sambata 08-13

0711064602 apotheka@e-apotheka.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!