Pornind de la etimologia greacă a cuvântului (andras=„bărbat” și pause=„încetare”), andropauza se definește drept un sindrom asociat cu scăderea nivelului de testosteron (hormonul masculin) în cazul bărbaților în vârstă, a apetitului sexual sau a tonusului, în general.
Ce este andropauza la bărbați?
Deși este cunoscută și cu denumirea de menopauză masculină, andropauza se manifestă treptat, spre deosebire de procesul care are loc în cazul femeilor. Tocmai de aceea, în absența unei perioade bine definite precum în cazul femeilor, simptomele andropauzei se pot manifesta pe termen lung, incluzând schimbări hormonale frecvente.
Vârsta la care apare andropauza oscilează între 40 și 50 de ani. Specialiștii afirmă că 30% dintre bărbați se confruntă cu semnele andropauzei începând cu vârste de peste 50 de ani, în timp ce cei cu vârste de peste 70 de ani resimt mai accentuat simptomele acestei afecțiuni.
Cauze andropauză sau menopauză masculină
Principala cauză pentru andropauză este scăderea nivelului de testosteron, începând, de obicei, odată cu vârsta mijlocie. Însă, nu este o regulă ca andropauza să se manifeste la bărbați începând cu vârsta de 40 de ani. În funcție de factorii interni sau externi care afectează nivelul de testosteron se poate stabili și vârsta la care apare menopauza masculină.
Scăderea nivelului de testosteron utilizat de organism este influențată și de producerea unui alt hormon numit globulină. Acesta este responsabil de legăturile stabilite între hormonii sexuali. Cu cât această proteină intră mai mult în contact cu testosteronul disponibil din sânge, cu atât testosteronul biodisponibil este redus.
Alte cauze ale andropauzei se află în strânsă legătură cu:
● un stil de viață nesănatos
● lipsa activității fizice
● vicii precum consumul de alcool sau fumatul
● absența somnului
● factori psihologici precum stima de sine scăzută, anxietatea sau depresia, probleme profesionale, financiare sau în viața de cuplu
Simptome. Cum se manifestă andropauza?
De cele mai multe ori, simptomele andropauzei masculine sunt asociate cu cele ale deficitului de testosteron. Testosteronul este cel mai adesea asociat cu creșterea sau scăderea apetitului sexual. Totuși, nivelul acestuia afectează și masa osoasă sau musculară, modul în care bărbații stochează grăsimea în organism sau producția de globule roșii.
Simptomele andropauzei la bărbați se manifestă atât la nivel fizic, cât și psihologic astfel:
La nivel fizic:
● lipsă de energie în activitățile zilnice
● creșterea grăsimii corporale
● scăderea masei musculare
● ginecomastia (dezvoltarea sânilor)
● afecțiuni la nivelul sistemului osos
● disfuncție erectilă și tulburări sexuale (scăderea apetitului sexual)
● infertilitate
● bufeuri
La nivel psihologic:
● stări de anxietate și depresie
● insomnii
● dificultăți de concentrare
● lipsa motivației
● scăderea stimei de sine
Tratament andropauză
În ceea ce privește diagnosticarea andropauzei, aceasta se face prin prelevarea unei probe de sânge de către medic. Aceasta va indica nivelul testosteronului din organism, iar ulterior specialistul va putea indica un tratament potrivit în funcție de fiecare pacient.Primul pas în prescrierea unui tratament concludent este comunicarea simptomelor către medic. În acest caz, discuția trebuie să fie sinceră și să ofere cât mai multe detalii despre starea de sănătatea. Așadar, recomandarea noastră este să nu vă simțiți rușinați sau intimidați când vine vorba despre acest subiect. Este un lucru firesc.
Printre cele mai cunoscute tratamente pentru andropauză se numără administrarea testosteronului. Aceasta se poate face fie prin preparate injectabile sau alte variante precum capsule, gel sau plasture cu testosteron.
Sursa foto: www.freepik.com