Curmalele sunt fructe cu importante beneficii pentru organism datorita numeroaselor minerale pe care le contin: calciu, magneziu, zinc, fier, seleniu, potasiu. Au un continut ridicat de proteine, fibre si vitamine (A, B, C, E, K). Nu contin grasimi si pot fi consumate atat crude, cat si uscate, ca atare sau adugate in diverse retete culinare. Din curmale se mai poate obtine sirop, otet si chiar vin.
Curmalele sunt fructele palmierului Phoenix dactylifera din Familia Arecaceae, arbore care creste in mod impresionant, atingand inaltimea de 20 sau chiar 30 de metri si a carui durata de viata poate atinge 300 de ani, timp in care rodeste aproape continuu, incepand cu al treilea an dupa plantare. Recolta de fructe dintr-un arbore de curmal poate sa depaseasca 50 de kilograme, ceea ce il face extrem de productiv. Fructele se culeg in luna iunie, au forma rotunjita-lunguiata, sunt carnoase, auu gust dulce la maturitate si au culoare maronie atunci cand sunt coapte. Denumirea stiintifica a curmalului Phoenix dactylifera provine din cuvantul grecesc daktilos care inseamna deget si care sugereaza forma acestora. Curmalele au samburele ascutit si cresc pe ramuri in grupuri mari, de la 200 pana la 1000 de fructe.
Se presupune ca palmierul de curmale ar fi originar din Golful Persic dar, pentru ca a fost cultivat in foarte multe locuri, originea lui s-a pierdut. Ceea ce se cunoaste totusi cu siguranta este faptul ca se dezvolta bine in zonele tropicale si subtropicale, priindu-i temperatura constanta (intre 18 si 25 grade) si umiditatea ridicata. Se poate adapta si la alte temperaturi, dar este destul de greu de ingrijit si nici chiar ingrijirea nu poate garanta o crestere adecvata productivitatii dorite, dat fiind ca la noi in tara temperaturile coboara destul de mult in anotimpul rece.
Teoretic, nu este un lucru dificil sa plantezi curmal, dar daca vizezi fructele acestuia si nu cultivarea in scop decorativ, trebuie avut in vedere si faptul ca aceasta planta are doua sexe diferite (feminin si masculin), si numai plantele de tip feminin produc roade. Asadar, pe baza semintelor, ai numai 50% sanse sa obtii, in timp, un pom care sa produca fructe. Acesta este motivul pentru care cei care planteaza curmali nu folosesc seminte, ci tulpini din plante adulte (curmalul creste initial ca o structura de tulpini din aceeasi radacina). In plus, in cazul in care nu se porneste de la seminte, ci de la tulpini tinere, se poate scurta cu cativa ani timpul necesar pana la rodire. Din punct de vedere al compozitiei, curmalele sunt bogate in proteine, fibre, vitamine (B1, B2, B3, B5, A, E, C), minerale (calciu, magneziu, zinc, fier, seleniu, potasiu etc) si zaharuri naturale. Curmalele nu contin colesterol si contin mai multi aminoacizi decat merele, portocalele sau bananele. Curmalele pot fi consumate proaspete, uscate sau deshidratate, atat singure cat si adaugate in diverse retete culinare. Beneficiile curmalelor deshidratate sau uscate sunt aceleasi ca si cele ale curmalelor proaspete cu exceptia faptului ca trebuie acordata o atentie mai mare cantitatii consumate deoarece prin procesul de deshidratare creste continutul de zaharuri, ceea ce duce la cresterea valorii energetice, Asadar consumul trebuie facut in mod moderat, 4-5 curmale pe zi fiind cantitatea ideala pentru a profita de beneficiile extraordinare ale acestui fruct.
Beneficii:
Contraindicatii:
Contraindicate persoanelor cu diabet zaharat, deoarece contin un numar mare de glucide.
Prezentare:
250G