Datorita volumului mare de comenzi, pot aparea intarzieri in livrare de peste 48h lucratoare. Va multumim pentru intelegere!

Solaris Boia dulce, 100 g

6,46 RON
Pagina actualizata la data de: 18.04.2024, ora 09:46
In procedura de achizitie

Durata de livrare: 24-48 h

Cod Produs: 83747 Ai nevoie de ajutor? 0711064602
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Review-uri (0)

Boiaua dulce este o pudra roșie aromatică si unul dintre condimentele îndrăgite și frecvent folosite în bucătăriile din întreaga lume, atât pentru aromatizarea, cât și pentru decorarea preparatelor culinare. Pulberea de boia dulce este obținută prin măcinarea ardeilor roșii dulci (Capsicum annuum L. din familia Solanaceae), care au fost în prealabil uscați prin metode naturale. Ardeii dulci și cei iuți (chili), precum și pulberea rezultată prin măcinarea acestora (boia dulce și iute) au o istorie îndepărtată și interesantă, acestea fiind descoperite de către Cristofor Columb în călătoriile sale către „Lumea nouă”, la finalul secolului al XV-lea. Originară din America Centrală (mai specific, din Mexic și Insulele Antile), unde era folosită atât ca si condiment, cât și ca remediu medicinal, Cristofor Columb a adus pulberea de boia cu el în Europa și a oferit-o regelui Ferdinand și reginei Isabella a Spaniei. Din Spania, aceasta s-a răspândit, ulterior, în întreaga Europa. Boiaua dulce a fost introdusă în Ungaria de către turci, între secolele XVI-XVII, cu denumirea de „paprika”. În timp, boiaua dulce a devenit un ingredient cheie al bucătăriei ungurești și spaniole, atât Ungaria, cât și Spania aflându-se în prezent în topul țărilor producătoare de boia la nivel mondial, alături de Peru, Mexic, India, Israel, Serbia, California (Statele Unite ale Americii).

Beneficii:
Pudra de boia de ardei dulce este un ingredient foarte bogat în substanțe nutritive, în special, micronutrienți, după cum ne arată și tabelele valorilor nutriționale. Boiaua dulce este o sursă bogată de vitamine: vitamina A (în cantități mari), vitamine din complexul B (B6, B2, B3, B5, B1), vitamina C, vitamina K; minerale: fier, potasiu, mangan, magneziu, calciu, fosfor, cupru, zinc; antioxidanți, în special, carotenoide: beta caroten, capsantină, zeaxantină, luteină, licopen; polifenoli și flavonoide (quercitina); aminoacizi: conține toți cei 9 aminoacizi esențiali. 
Are efect antioxidant eficientpudra de boia dulce conține o mulțime de antioxidanți care au rolul de a lupta împotriva deteriorării celulare cauzate de radicalii liberi și de stresul oxidativ. Această acțiune antioxidantă este asociată cu prevenirea apariției unor boli cronice (afecțiuni cardiovasculare, diabet, cancer), precum și cu prevenirea îmbătrânirii premature. 
Susține sănătatea ocularăpaprika conține mai mulți nutrienți care pot îmbunătăți sănătatea oculară: vitamina A, vitamina E, luteina și zeaxantina. Conform unui studiu, un aport crescut de luteină și zeaxantină în cadrul alimentației a fost asociat cu un risc cu 32% mai mic de a dezvolta simptome specifice cataractei. De asemenea, rezultatele unui alt studiu au asociat aportul crescut al antioxidanților continuti cu un risc foarte scăzut de apariție a degenerescenței maculare.
Ajută la reglarea nivelului de colesterol: capsantina, împreună cu ceilalți carotenoizi din compoziția pudrei de boia, contribuie la scăderea „colesterolului rău” (LDL) și a colesterolului total și, implict, la creșterea „colesterolului bun” (HDL), care a fost asociat cu un risc mult mai mic de a dezvolta anumite afecțiuni cardiovasculare.
Conferă sănătate inimiivitamina B6 din compoziția pudrei de boia dulce ajută la scăderea tensiunii arteriale și la refacerea vaselor de sânge deteriorate, în timp ce capsantina contribuie la scăderea „colesterolului rău” (LDL) și a colesterolului total și, implicit, la creșterea „colesterolului bun” (HDL). Fierul, magneziul, fosforul și potasiul ajută la purificarea sângelui și contribuie la menținerea sănătății inimii și la prevenirea infarctului și a altor afecțiuni cardiovasculare.
Are proprietăți anticancerigenecarotenoizii conținuți de boiaua dulce (beta caroten, luteină, zeaxantină) au un potențial antioxidant foarte puternic, eficient în lupta împotriva stresului oxidativ care este, de regulă, asociat cu un risc crescut de apariție a anumitor tipuri de cancer. Aceștia ar putea preveni apariția cancerului. De asemenea, conform unor surse medicale, capsaicina prezentă în unele varietăți de ardei ar putea inhiba dezvoltarea celulelor tumorale.
Ajută la menținerea sănătății sângelui: paprika este o pulbere bogată în fier și vitamina E, doi micronutrienți esențiali pentru a avea un sânge sănătos. Fierul reprezintă o parte componentă importantă a hemoglobinei (o proteină din globulele roșii care ajută la transportul oxigenului în corp), în timp ce vitamina E este necesară pentru crearea unor membrane sănătoase ale acestor celule. Un deficit al acestor doi nutrienți ar putea scădea numărul globulelor roșii, cauzând anemie. Așadar, consumul de boia dulce ar putea preveni anemia.
Conferă sănătate pieliipudra de paprika posedă anumite proprietăți antibacteriene, eficiente împotriva infecțiilor bacteriene cutanate (acnee etc.). De asemenea, poate proteja pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete și poate preveni ridurile și îmbătrânirea tenului, datorită vitaminei E și beta-carotenului.
Conferă sănătate părului: fierul din compoziția pulberii de boia ajută la transferul oxigenului și nutrienților către foliculii de păr, încurajând creșterea părului, prin îmbunătățirea circulației sanguine la nivelul scalpului. De asemenea, vitamina B6 regăsită în paprika stimulează producția de melanină, un pigment care conferă culoare părului.

Utilizare:
Boiaua dulce este un condiment folosit la scară largă în întreaga lume, îndeosebi în Europa, Africa și Asia, unde este adăugată într-o mulțime de preparate pentru a da un plus de culoare și savoare mâncărurilor, dar si pentru beneficiile pe care le ofera organismului. 
Deși există trei tipuri de boia (dulce, iute și afumată), indiferent de sortiment, ea este potrivită în special cu anumite legume, diferite mâncăruri și sosuri. Este un ingredient versatil, potrivit pentru multe combinații creative, delicioase și atrăgătoare prin coloritul pe care îl conferă: pentru condimentarea mancarurilor cu carne: gulaș unguresc, fripturi, diverse tocănițe cu carne; presarata peste cartofi (salata de cartofi copți, salată orientală, cartofi prăjiți sau piure de cartofi), ouă (ochiuri sau omletă) sau hummus; adaugata la tocănițele de legume, legume călite în tigaie, orez (inclusiv la rețetele de paella sau la cele de pilaf), mâncare de fasole sau la curry cu linte; adaugata in compoziția cârnaților, chiftelelor și burgerilor (în varianta vegetariană, vegană sau cu carne); adaugata la dressing-uri pentru salate si in sosuri (de exemplu, sosul salsa); presarata peste brânzeturi sau adaugata la supa cremă etc.
Se poate adauga, după gust, în compoziția mâncărurilor gătite, presarata ca atare sau, pentru intensificarea aromei, încălzita în ulei la temperatură minimă timp de un minut si adaugata in preparate.

Prezentare:
100 g

 

Avertizare: Farmacia APOTHEKA intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor acestuia, fara a ne informa in prealabil.

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti luni - vineri 08-22 si sambata 08-13

0711064602 apotheka@e-apotheka.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!