Cardamom, 20 g

Solaris
10,29 RON
Pagină actualizată la data de: 03.10.2022, ora 08:05
In stoc

Durata de livrare: 24-48 h

Limita stoc
Adauga in cos
Cod Produs: 72288 Ai nevoie de ajutor? 0711064602
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Review-uri (0)
Cardamomul, denumit și „regele condimentelor”, reprezintă una dintre cele mai vechi și misterioase mirodenii ale lumii, fiind cunoscut și utilizat pe parcursul a milenii, datorită atât proprietăților sale medicinale speciale, cât și parfumului și aromei sale rafinete inconfundabile. Istoria semințelor de cardamom ne poartă pașii în trecutul îndepărtat, cu mai bine de 5000 de ani în urmă, pe teritoriul Indiei, acolo unde regăsim cardamomul meționat în tratatele sanscrite străvechi ale medicinii ayurvedice. Virtuțile cardamomului au fost apreciate, însă, și de alte civilizații. Vechii egipteni foloseau cardamomul în cadrul ritualurilor de îngrijire corporală și obișnuiau să mestece câteva semințe de cardamom pentru a avea dinți curați și o respirație proaspătă. Grecii și romanii integrau cardamomul în componența uleiurilor aromatice și a parfumurilor cu care își ungeau corpul. Semințele de cardamom au devenite cunoscute și în Scandinavia, prin intermediul descoperirilor vikingilor. Cardamomul este al treilea cel mai scump condiment din lume, după șofran și vanilie. Principalul producător și exportator de cardamom, la nivel mondial, este Guatemala, dar este cultivat și în alte țări, precum: India, Sri Lanka, Tanzania, Malaezia, Indonezia, Nepal. Cardamomul face parte din familia Zingiberaceae, fiind înrudit cu ghimbirul și turmericul. Este o plantă perenă erbacee care crește până la o înălțime de 4 metri. Semințele de cardamom cresc în păstăi, la baza tulpinii, recoltarea acestora fiind una anevoioasă, realizată manual. Există două tipuri principale de cardamom: cardamom verde (denumit și „cardamom adevărat”) specia „Elettaria cardamomum”, cu păstăile verzi, mai mici decât cardamomul negru și cu semințe maro. Este tipul de cardamom cel mai frecvent folosit în preparatele culinare si cardamom negru, specia „Amomum subulatum”, cu păstăile mai mari și negre si cu semințe cu gust ușor „afumat” și astringent. Cel mai adesea, cardamomul este comercializat întreg, sub formă de păstăi ce conțin semințe minuscule si aromate sau măcinat, ca pulbere de cardamom. Totodată, poate fi gasit si sub forma de ulei esențial, dar și sub forma de extracte medicinale. Păstăile de cardamom se desfac pentru a elibera semințele, care se pot folosi ca atare, se pot zdrobi ușor într-un mojar. Cardamomul măcinat de la Solaris se poate folosi pentru a condimenta deopotrivă mâncărurile sărate, dar și deserturile și băuturile preferate. Gustul cardamomului este greu de descris în cuvinte. Se aseamănă cu o combinație de eucalipt și citrice având, totodată, și un parfum asemănător camforului. La modul general, cardamomul are un gust aromat-picant, dulceag, ușor astringent, în funcție de specia de la care provin semințele.
  
Beneficii:
Cardamomul este o sursă bogată de minerale: potasiu, calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, sodiu, zinc, cupru etc. şi vitamine: vitaminele din complexul B, vitamina C, vitamina E etc. Regăsim asociate micilor semințe parfumate de cardamom o mulțime de proprietăți benefice pentru organism, ce pot contribui la tratarea sau la prevenirea unor afecțiuni sau boli.
Are efect digestiv și carminativ: contribuie la menținerea bunăstării digestive prin intermediul substanțelor bioactive cu acțiune tonic-digestivă și de reducere a indigestiei, balonării și disconfortului abdominal.
Are efect antivomitiv: înlătură greața și previne vărsăturile. Cardamomul este eficient și în cazurile de „rău de mașină” (de mișcare).
Are efect antimicrobian și antiseptic: în special uleiul de cardamom, dar și semințele, posedă proprietăți de combatere a infecțiilor și asigură îndeosebi sănătatea cavității orale, prevenind cariile dentare.
Are efect antiinflamator și antispasmodic: previne inflamațiile datorită conținutului bogat în antioxidanți și diminuează durerile musculare și articulare.
Are efect antioxidant și imunostimulent: stimulează sistemul imunitar și previne instalarea diverselor afecțiuni sau boli.
Are efect afrodisiac: denumit și „sămânța dragostei”, în special, datorită proprietăților afrodisiace si de creștere a libidoului, cordamomul este recomandat în caz de impotență, frigiditate si debilitate sexuală.
Are efect bronhodilatator: stimulează o mai bună inhalare a oxigenului și facilitează pătrunderea ușoară a acestuia la nivelul plămânilor, fiind recomandat ca adjuvant pentru astm.
Are efect expectorant: elimină mucusul din tractul respirator, care este secretat în cazul unor răceli sau asociat cu tusea.
Are efect diuretic: favorizează eliminarea urinii și menține sănătatea rinichilor și a sistemului urinar.
Are efect detoxifiant: asigură eliminarea toxinelor si contribuie la sănătatea ficatului.
Are proprietăți antitumorale: contine antioxidanți și limonen.
Are efect antidepresiv și antianxios: consumul de cardamom este asociat cu secreția de serotonină și contribuie la îmbunătățirea stării de spirit. Conferă optimism, entuziasm, calm si încredere.
Are efect tonic general: susține vitalitatea organismului si combate stările de oboseală. Este un bun tonic al sistemului nervos, înlătură epuizarea psihică si îmbunătățește concentrarea și memoria.
 
Utilizare:
Se pot adăuga semințe sau pulbere de cardamom mâncărurilor și tocănițelor cu legume, carne sau orez, dar și preparatelor dulci, deserturilor. Întâlnim această practică atât în gastronomia indiană (vanilia fiind înlocuită, de regulă, cu semințele sau pulberea de cardamom), cât și în țările scandinave.
Se poate presăra cardamom în diverse băuturi, precum cafea, cacao cu lapte, smoothie-uri etc. 
Se poate prepara un ceai delicios, aromat și cu efect digestiv, din cardamom. 
Se pot mesteca, după mancare, câteva semințe de cardamom, întocmai precum guma de mestecat, pentru a mări intensitatea focului digestiv, după cum recomandă medicina indiană ayurvedică.
Cardamom măcinat: 
Semințele de cardamom uscate se macină și, astfel, rezultă o pulbere fină de cardamom. Se recomandă ca pulberea de cardamom să fie păstrată în ambalajul original, la temperatura camerei, într-un loc uscat, ferit de lumina directă a soarelui. Se poate folosi cardamom măcinat întocmai precum semințele întregi, adăugându-le unor feluri de mâncare variate. Cel mai adesea însă, este ușor de presărat peste mâncăruri lichide (sosuri sau supe) și mai ales în deserturi (prăjituri, biscuiți etc), în băuturile preferate, în special, în cele calde.
Cafea cu cardamom:
Cardamomul este apreciat nu doar de către indieni, ci și de către locuitorii țărilor arabe, care obișnuiesc să prepare, în mod tradițional, o cafea aromată, cu adaos de cardamom sau cu șofran, scorțișoară și cuișoare, cafea ce pare desprinsă din tărâmul celor „O mie și una de nopți”. Expresie a ospitalității arabe și a prestigiului, cafeaua cu cardamom (denumită „gahwa”) este preparată în mod tradițional de către bărbați, în prezența musafirilor, cu ajutorul unui ibric și nu pe bază de filtru. Ingredientul principal al cafelei este reprezentat de boabele prăjite de cafea. Cel mai adesea, cafeaua arabă cu cardamom nu este îndulcită si se consumă cu diverse fructe uscate sau confiate, cum ar fi, curmalele.
Rețete cu cardamom:
Cardamomul este un condiment aromat si parfumat, care poate fi adăugat in o mulțime de rețete de inspirație indiană, orientală sau scandinavă și nu numai. Se pot folosi la preparare semințele întregi din păstăile desfăcute, semințele zdrobite ușor într-un mojar sau pulberea de cardamom măcinat. Se pot condimenta cu cardamom tocănițele de legume, sosurile (mai ales cele pe bază de iaurt sau smântână, celebrul „lassi indian”), orezul, curry-ul, mâncărurile de linte (de exemplu: dhal-ul) sau supele, piureurile (inclusiv piureul de cartofi). Se presară cardamom peste legumele din familia cruciferelor (brocoli, varză de bruxelles, conopidă), pentru un efect carminativ. Se poate adăuga cardamom în supe. Cardamomul este foarte potrivit în compoziția deserturilor: budinci, înghețată, aluat de prăjituri, rulade, produse de panificație, biscuiți, fursecuri etc. Se poate presăra pudră de cardamom peste salatele de fructe, îndeosebi peste cele din portocale și grapefruit. Cardamomul se combină excelent cu scorțișoara, nucșoara și ghimbir, mai ales pentru preparatele dulci. În cele din urmă, cardamomul este delicios atunci când este folosit în diverse băuturi: cafea, limonadă, faimosul „masala chai” sau simplul ceai, infuzie sau macerat cu pulbere sau semințe de cardamom, cacao cu lapte etc.
Cu ajutorul cardamomului se pot crea remedii pentru diverse afecțiuni sau tulburări. Un exemplu simplu de remediu utilizat pentru greață sau rău de mașină poate fi realizat din suc de ghimbir, cardamom, miere și puțină zeamă de lămâie. Medicina indiană recomandă ca băuturile pe bază de cardamom (fie masala chai, fie maceratul sau infuzia de cardamom) să fie consumate la finalul meselor, pentru a îmbunătăți focul digestiv datorită proprietăților tonic-digestive și carminative ale cardamomului.
Ceai indian condimentat (masala chai):
Acest gen de ceai aromat este consumat nu doar în India, ci și în Bangladesh, Nepal sau Pakistan. Cardamomul reprezintă un ingredient cheie, un accent inconfundabil al rețetei tradiționale de ceai indian, un ceai („chai”) condimentat („masala”) ce are la bază 4 componente principale: ceai negru, condimente picante și aromate (ghimbir, cuișoare, nucșoară, scorțișoară și cardamom), lapte și îndulcitor. Pentru a încerca această rețetă de „masala chai”, este nevoie de următoarele ingrediente: 3 căni de apă, un vârf de cuțit de ghimbir măcinat, 2 vârfuri de cuțit de nucșoară măcinată, 2 vârfuri de cuțit de cardamom măcinat, 2 vârfuri de cuțit scorțișoară măcinată, 4 cuișoare, 2 lingurițe de ceai negru, 2 linguri de zahăr brun sau sirop de agave sau sirop de arțar, 2 căni de lapte (poate fi si vegetal: de migdale, de soia etc.). Se pune apa la fiert și, când începe să clocotească, se adaugă condimentele (cardamom, nucșoara, scorțișoara, ghimbir, cuișoare). Se lasa sa se infuzeze aroma timp de 5-10 minute, după care se adaugă ceaiul negru. Se amestecă și se lasă încă 2 minute la fiert. În final, se toarnă laptele și îndulcitorul preferat (zahăr brun, sirop de agave, sirop de arțar etc.) si se mai lasă la fiert încă două minute. Se scot cuișoarele și se servește cald, preferabil după mancare. Cantitățile de lapte, îndulcitor sau condimente pot fi adaptate în funcție de gust și preferințe.

Prezentare:
20 g

Avertizare: Farmacia APOTHEKA intelege importanta informatiilor prezentate in aceasta pagina si face eforturi permanente pentru a le pastra actualizate. Singura situatie in care informatiile prezentate pot fi diferite fata de cele ale produsului este aceea in care producatorul aduce modificari specificatiilor acestuia, fara a ne informa in prealabil.

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Scrie un review


Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti luni - vineri 08-22 si sambata 08-13

0711064602 apotheka@e-apotheka.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!